De Touwtjesmethode® - Verklaringsmethode door Anouschka Schutte

De Touwtjesmethode®

Wat: De Touwtjesmethode® is een verklaringsmethode om de rekbaarheid, het vermogen om om te gaan met stress, van mensen met autisme op een beeldende, tastbare wijze uit te leggen.

Waar: de methode kan overal worden toegepast en gegeven: in de thuisomgeving van een cliënt, in een psycho-educatiesetting, tijdens de begeleiding, maar ook op het werk van de persoon met ASS en tijdens beurzen of lezingen.

Voor wie: de methode is bestemd voor mensen met ASS, hun naasten en hun omgeving. Denk onder andere aan mensen op de werkvloer, mensen in de sociale cirkel, scholen, instellingen. De uitleg is voornamelijk gericht op volwassenen, maar kan gemakkelijk worden aangepast voor (de ouders van) kinderen met ASS.

Hoe: de uitleg wordt gegeven aan de hand van het prikbord met de uitlegvellen. De punaises, touwtjes en elastiekjes spelen allemaal een rol in de uitleg, om het zo tastbaar mogelijk te maken voor degene die luisteren naar of meedoen aan de uitleg. De uitleg kan als monoloog worden gegeven, maar kan ook als dialoog of als interactieve activiteit worden gebruikt.

Wanneer: de methode kan worden ingezet op elk gewenst moment tijdens de psycho-educatie, maar ook nog daarna. Het is met name interessant voor mensen die een zogenaamde autistische burn-out hebben doorgemaakt en daarvan herstellend zijn, en voor de collega’s op de werkvloer.