Anouschka Schutte - De Autismevertaler - Advies over leven met autisme

Wie ben ik?

Ik ben Anouschka Schutte (1971). Ik ben (medisch) vertaler (Engels en Spaans) en woon in Eindhoven (met mijn hond Imogen). Op mijn veertigste kreeg ik de diagnose autisme (ASS, autismespectrumstoornis). Sinds een aantal jaren geef ik, naast mijn fulltime werk als freelance vertaler, regelmatig lezingen over werken, ondernemen en studeren met autisme. Daarnaast geef ik sinds enige tijd advies over leven met autisme (zie ook  onder ‘Ervaringsdeskundige‘ op deze site).

Ik heb in het kader van mijn autisme ook meegewerkt aan een aantal publicaties: Vrouwen met autisme: veertien portretten in beeld en woord, van Bronja Pradzny, Ondernemen(d) met autisme, van Marijn Bon, What’s Wrong With Me, faces of DSM, van Vittorio Busato.

Daarnaast staan er op internet ook een aantal blogverhalen van mij, over mijn ervaringen als autist*. Deze kun je vinden op Aspienouschka. Ik heb de opleiding tot Ervaringsdeskundige afgerond, zodat ik ook ‘gediplomeerd ervaringsdeskundige’ ben. Een formaliteit, maar wellicht wel een belangrijke! Daarnaast heb ik ook de cursus Autisme Anders Bekijken van Spectrumvisie gevolgd, en ben ik bijna klaar met de post-HBO-cursus Practitioner Autisme aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven.

*) ik noem mezelf autist, net zoals ik mezelf vrouw noem, of vertaler. Het is een wezenlijk onderdeel van mezelf, geen ‘ziekte’ of aandoening. Ik zeg ook over mezelf dat ik autistisch ben, niet dat ik autisme heb. Maar dat is mijn eigen voorkeur; als jij het liever anders zegt, of wil dat ik anders over jou spreek, dan kan dat natuurlijk altijd.

Ben je als particulier of namens een bedrijf geïnteresseerd in mijn adviezen en ervaringen? Neem dan nu vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.